Tanácsok

Kezdjétek el időben az esküvő szervezését!
Ha biztosra akartok menni a szolgáltatók és a helyszín tekintetében, akkor 1 évvel a tervezett dátum előtt célszerű elkezdeni a szervezést.
Legelőször írjátok össze – ha csak vázlatosan is – milyen esküvőt szeretnének, hány fő meghívottal milyen szolgáltatókkal (dekoráció, torta, meghívó, helyszín, DJ, ceremóniamester/vőfély, fotós, videós, galamb/pillangóröptetés stb.) és mennyi az erre szánt összeg.
Ezután indul a szervezés és a keresés.
Ha az amerikai stílusú esküvőt követitek, akkor fogadhattok esküvőszervezőt, aki nagy segítséget tud nyújtani a helyszínek és a szolgáltatók terén. Általában ők külön szervezői díjért dolgoznak. Cserébe sokkal kevesebb időtök/munkátok megy a szervezésre.
Ha ezt a tevékenységet Ti vállaljátok, akkor lehet keresgetni és érdeklődni szolgáltatóknál, lehet árajánlatot, személyes találkozót, bemutatót kérni.
Fontos, hogy a helyszínt és a szolgáltatókat, időben foglaljátok le, hogy biztosan a Tiétek legyen az adott napra. Sokan fél évre, 1 évre előre le vannak kötve, ezért fontos ez.

Válasszátok ki a Nektek tetsző anyakönyvezetőt, papot, ceremóniamestert/vőfélyt.
A felsorolt szereplőknek nagy befolyása van az egész esküvőre és annak hangulatára is. Például sokan nem tudják, de választhattok másik anyakönyvvezetőt, nem kell beérnetek a területileg illetékessel, ha nem érzitek kellemesen, barátságosnak a vele eltöltött konzultációs időt. Sajnos vannak, akik a szertartást csak ledarálják mindenféle érzelem nélkül.

Lehetőleg profi és megbízható szolgáltatókat válasszatok!
Az esküvői piac óriási minden téren. Elsőre adott weboldalakat néz át az ember, abból szűri le a referenciákat, illetve a szolgáltatók milyenségét.
Egy weboldal nem feltétlen tükrözi a szolgáltatás minőségét. Egy hozzáértő profi weboldalt rakhat össze, de lehet, hogy a terepen nem tud olyan jól teljesíteni, mint ahogy azt a weblapja alapján elvártuk tőle.
Célszerű fényképeket, videókat nézegetni.
Kérjetek személyes találkozót, akár többször is a szolgáltatóktól. A személyes bemutatkozás önmagában sokat elárul az emberről.
Sajnos a mai világban a laptopnak és a midi file-oknak köszönhetően sokan lehetnek önjelölt „zenészek”, „DJ”-k.
A zene az egyik kulcsfontosságú kérdés a lagzin. Nem érdemes az ismerősre, haverre bízni, hiába van a laptopján sok zene. Nincs kellő rutinja, nincsenek meg az igazán bulizós zenék, nem tud BULIT csinálni, hangulatot teremteni.
Gyakran abba a hiába esik, hogy magának elzenélget, és nem veszi figyelembe a vendégek kívánságait.
Ha nem hivatásosra bízzuk zenét, akkor könnyen lehet, hogy a vendégek csalódottan és korán hazamennek a lagziból.
Nyilvánvaló, hogy senki nem ilyen lakodalomról álmodozik.
Olyan a tökéletes a buli, ahonnan mindenki vidáman és boldogan távozik napkelte után. És hónapok, akár évek múlva is megemlegeti a vendégsereg!

Elengedhetetlen a megfelelő technikai felszereltség. Egy hivatásos esküvői DJ-nek professzionális felszerelése van: hangtechnika, fénytechnika, DJ pult (NEM CSAK EGY LAPTOP), kábelek, stb.

Alaposan és mindent figyelembe véve, foglaljátok le a helyszínt. Kényelmesen el fognak férni a meghívott vendégek? Több száz négyzetméteres helyszínt ne foglaljatok le 30-40 embernek, mert „elvesznek” benne, és nagyok lesznek a kihasználatlan terek. Ugyanakkor 100-120 főre ne kis kapacitású terembe, helyszínbe gondolkodjatok. Lényeg, hogy az asztalok se legyenek zsúfoltan, a vendégek és a pincérek is kényelmesek tudjanak közlekedni. Sok helyen van kialakítva külön rész a zenésznek, DJ-nek, esetleg színpad is van. Gondolni kell a zeneszolgáltatóra is, hogy ő is kényelmesen elférjen a berendezéseivel, hangfalakkal, fényekkel, DJ pulttal stb. Ezeknek a technikai kellékeknek áram kell. Kérdezzünk rá, hogy a helyszín felkészült-e ekkora, és ilyen jellegű terhelésre; valószínűleg igen, de nem árt erre is rákérdezni. Valamint nézzük meg a vizesblokkot, az is sokat elárul a helyszínről és gazdájáról.

Ha ezt olvasod gyanítom végigolvastad a tanácsokat, és lehet hogy felmerült benned valami kérdés, vagy valamit letisztáznál a Nagy Napotokkal kapcsolatban, írj nekem emailt, vagy hívjatok fel!